46.lv
Piektdiena, 2024. g. 10. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Maija, Paija/ Семен
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

G.Arbidāns: "Mēs turpinām pilnveidot sociālās palīdzības sistēmu"

Фото: LRT Video fragments
Trešdien, 8.aprīlī Rēzeknes pilsētas domes pārvaldē “Sociālais dienests” norisinājās preses konference, kuras laikā pārvaldes vadītājs Gunārs Arbidāns pastāstīja, kas notiek pilsētas sociālajā sfērā pēc Valsts kontroles revīzijas atzinuma, kā notiek trūkumu novēršanas process, ka arī par citām aktuālām tēmām.
“2014.gada beigās Valsts kontrole veica pārbaudi dažās Latvijas pašvaldībās par finanšu līdzekļu lietderīgu izmantošanu sociālajā sfērā. Valsts kontroles darba grupas uzdevums bija izvērtēt atklātos trūkumus, lai atrastu konkrētus vainīgos un uzlabotu pabalstu sistēmu, lai nepieļautu gadījumus, kad pabalsti tiek piešķirti nepamatoti. Rēzeknes pašvaldībā tika vērtēts 61 pabalstu izsniegšanas gadījums, no kuriem 48 tika uzskatīti par nepamatotiem. Gadījumi tika sadalīti trīs kategorijās: 1) gadījumi, kad pabalsti tika izsniegti atbilstoši saistošajiem noteikumiem (20 gadījumi), 2) pabalsti, kad nebija pieejamas SOPA datu bāzes un klientu vainas dēļ (ar 7 datu bāzēm nebija noslēgti līgumi), 3) sociālo darbinieku dēļ (8 gadījumi), šajā gadījumā iezīmējās 2 pieredzējuši darbinieki. Šie cilvēki tika brīdināti, jo katram darbiniekam un nodaļas vadītājam jāatbild par paveikto,” norādīja G. Arbidāns.

Pārvaldes vadītājs arī pavēstīja, ka iepriekš netika vērtēti pensionāri, taču sākot ar 2015.gada 1.janvāri pensionāriem, kuru ienākumi nepārsniedz 267 eiro mēnesī, tiek piešķirts maznodrošināto statuss. 
 
Svarīga ir arī pašu iedzīvotāju atbildība, jo, sastādot deklarāciju, ir jānorāda visi papildus ienākumi, ko iedzīvotājs bija ieguvis iepriekš. “Šobrīd notiek nepamatoti izmaksāto pabalstu atgūšanas process, kuras rezultātā mēs plānojām atgūt 7 tūkstošus eiro. Ir gaidāmi arī tiesu procesi.”
 
Savukārt, lai izvairītos no iespējamajām darbinieku kļūdām, ir jāveic izmaiņas gan štatu sarakstā, gan strukturālajā sistēmā. Jāievieš divkāršo kontroli. Tas nozīmē, ka pirmajā līmenī sociālie darbinieki vienkārši pieņems iesniegumus un notiks minimāla vērtēšana, bet otrajā līmenī vērtēs pabalsta piešķiršanas pamatotību.
 
“Pārvaldes “Sociālais dienests” darbinieki ir ļoti noslogoti. Ja mēs salīdzinām esošo situāciju Rēzeknē ar Liepājas pašvaldību, kuru Valsts kontrole minēja kā veiksmīgu piemēru, tad Liepājā pabalstu nodaļā strādā 24 darbinieki, taču Rēzeknē tie ir tikai 7. Būtiska ir arī nodaļas vadītājas loma pabalstu izsniegšanas sistēmā. Diemžēl, no viņas puses nebija konkrētu priekšlikumu, kā uzlabot sistēmu un pabalstu izsniegšanas procesu, neskatoties uz to, ka tas ir viņas pienākums. Līdz ar to viņai bija izteikts rājiens un tiks skatīts, kā cilvēks strādās turpmāk. Mēs turpinām veikt iekšējas pārbaudes un uzlabot pabalstu izsniegšanas sistēmu. Jau šobrīd ir noslēgti līgumi ar vairākām datu bāzēm, bet pagaidām neapmierina informācija no Valsts ieņēmumu dienesta, jo tā ir nepilnīga,” uzskata Gunārs Arbidāns.
 
Konferences laikā tika aktualizēts jautājums par pabalstu piešķiršanu 90, 95 un 100-gadīgiem jubilāriem, vai pārvaldes darbinieki nevar paši sekot līdzi rēzekniešu dzimšanas dienām, uz ko Arbidāns atbildēja, ka pārvaldei nav informācijas par visiem pilsētas iedzīvotājiem, ir dati tikai par tiem, kuri kādreiz griezušies Sociālajā dienestā un palikuši datu bāzē. Rēzeknes pilsētas domes saistošajos noteikumos ir arī norādīts, ka pabalsts tiek piešķirts, pamatojoties uz iesniegumu (no kaimiņiem, radiniekiem). Tomēr katrs gadījums ir individuāls un, ja gadījumā nav neviena, kurš varētu palīdzēt, pie tādiem cilvēkiem sociālie darbinieki brauc paši, lai apsveiktu jubilejā. Iespējams, ar laiku arī šī sistēma tiks sakārtota. Jubilāri pabalstu var saņemt gada laikā.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"